Vizuelni identitet

Vaš vizuelni identitet je ono što ostavlja prvi utisak na potencijalne klijente, partnere i investitore.

Bez obzira čime se bavite i koliko to dobro radite, bez dobro osmišljenog vizuelnog identiteta teško ćete se izdvojiti od konkurencije.

Osmišljavanje i dizajn vizuelnog identiteta

Nudimo Vam uslugu osmišljavanja i dizajna Vašeg vizuelnog identiteta – obratite nam se.

Osmišljavanju Vašeg vizuelnog identiteta pristupamo kao celini. Pri tome vodimo računa o odabiru prikladnih zaštitnih (karakterističnih) boja, o izradi logotipa i zaštitnog znaka, osmišljavanje i dizajnu maskote za Vašu firmu ili proizvod.

Ne zaboravljamo na izgled službenih dokumenata (izgled memoranduma, fax-poruka, mail-poruka, faktura, ponuda, narudžbenica, radnih naloga i sl.) koje dizajniramo uz primenu elemenata vizuelnog identiteta, brinemo o izradi upečatljivih vizitkarti, stvaramo dopadljive i funkcionalne web stranice…

Šta je vizuelni identitet?

Vizuelni identitet je skup svih aspekata koji firmu, ili organizaciju, prepoznatljivo i konzistentno predstavljaju kroz sva sredstva komunikacije i to ne samo prema klijentima, partnerima i investitorima, nego i prema zaposlenima. Uopšteno, vizuelni identitet izražava karakteristike firme, njene vrednosti i ambicije u poslovanju.

Mogu se razlikovati četiri funkcije vizuelnog identiteta. Tri od njih su usmerene prema klijentima i partnerima, a četvrta prema zaposlenima:

Vizuelni identitet osigurava firmi, ili organizaciji, njenu “prepoznatljivost”. Za gotovo sve firme, kao i neprofitne organizacija, od vitalnog je značaja da je što više ljudi svesno da firma postoji i da znaju koje su njene osnovne delatnosti.

Vizuelni identitet predstavlja firmu prema klijentima i partnerima pa samim tim doprinosi firminom imidžu i reputaciji. Opšte prihvaćeno mišljenje stručnjaka je da postoji veza između vizuelnog identiteta i firmine reputacije – vizuelni identitet značajno utiče na korporativnu reputaciju.

Treće, vizuelni identitet izražava strukturu firme, vizualizuje njenu celovitost, kao i odnose između njenih delova (razni delovi firme, razni proizvodi, usluge, marketinške kampanje…). Postoje firme sa samo jednom markom (jednim brendom), firme sa nekoliko vizuelno različitih marki (brendova) a koje su razvijene za različite delove firme ili za različite proizvode i usluge, firme sa nekoliko vizuelno povezanih “pod-marki” koje takođe predstavljaju različite ali i međusobno povezane delove firme odnosno proizvode i usluge.

Četvrto, vizuelni identitet firme ima značajnu ulogu na poistovećivanje zaposlenih sa fimrom ili delom firme u kojem su zaposleni. Identifikacija sebe kao dela firme u kojoj rade značajna je za zaposlene, za njihovu produktivnost i lojalnost firme, a vizuelni identitet ovde igra vrlo važnu ulogu (npr. kako se radnici osećaju u firminim radnim odelima, da li će u slobodno vreme rado nositi kape ili majice sa firminim logotipom i sl.).